עיקבו אחרינו:
הגלריות בעכו
רובע האמנים
בליבה של עכו העתיקה נוצר רובע האמנים, המקבץ אומנים שונים שבאים לעכו ליצור, לקבל השראה ולהעניק את יופים לכל המבקרים בעיר לצד בעלי מלאכה ותיקים ומקומיים שממשיכים לקיים מלאכות מסורתיות.
המוזיאונים בעכו:
אולמות האבירים / המצודה ההוספיטלרית
אולמות האבירים הם אולמות ששימשו בעבר ללינה ואכילה עבור מסדרי הצלבנים ונמצאים במצודת עכו. האולמות התגלו בשנות השישים של המאה העשרים במהלך חפירה להנחת צנרת ביוב, והמחקר באתר החל ב-1992.
מבנה האולמות מורכב מארבעה אגפים. האגף הצפוני ממוקם על התוואי הצפוני של חומת עכו ובו תשעה אולמות צרים וארוכים. האגף המזרחי כולל אולם גדול – “הגרנד מוניר”, המקורה בקמרונות צולבים. האולם שימש כאולם כינוסים וטקסים עבור האבירים. באגף הדרומי שוכן הרפקטוריום הבנוי בסגנון גותי מפואר. מתחת לחדר האוכל עוברת מנהרה המובילה אל חלקו הדרומי של המתחם, ובו שרידי כנסייה גותית וחמאם טורקי שנמצא במפלס העיר הצלבנית ושרובו טרם נחשף. האגף המערבי כולל שתי קומות עבור מגורי הלוחמים. הן האגף המערבי והן האגף הדרומי בנויים בסגנון מפואר, וככל הנראה נבנו בתקופה מאוחרת יותר.
הביקור באולמות האבירים מלווה בציוד קולי שמספר את סיפור המקום. ההליכה בין האולמות נעשית באופן עצמאי ובכל אולם ניתן לשמוע הסבר. האתר כולו מונגש לנכים למעט מערת המילוט.
טל לבירורים: 04-9956707
שעות פתיחה: ראשון-חמישי, שבת 9.30 עד 17:30, כניסה אחרונה 16.30. ימי שישי 9.30 – 16.00, כניסה אחרונה 15.00
החמאם הטורקי – חמאם אל- באשה
חמאם אל באשה נבנה בשנת 1795 ע”י ג’זאר פאשה והוא נחשב לאחד העתיקים בארץ.
בחמאם שלושה חלקים עיקריים: חדר ההלבשה של הקיץ, ארבעת חדרי הביניים, שנמצאים בין החדר הקר לחדר החם והחדר החם – החדר האחרון הינו עיקרו של החמאם.
בניית החמאם הייתה חלק מהפיכתה של עכו בתקופה העות’ומנית, בעיקר ע”י אלגז’אר פאשה, מכפר דייגים קטן לעיר נמל שבה מתנהלת תנועה ערה ושוקקת של מסחר ובנייה.
במשך כמאה וחמישים שנה, מיום הקמתו ועד למלחמת העצמאות ב-1948, תפקד החמאם כבית מרחץ פעיל. בנוסף לתפקידו הדתי, למלא את מצוות הטוהרה לפני התפילה, מילא החמאם חלק נכבד כמעט בכל תחומי החיים בעיר העות’מנית. הוא שימש מקום למפגשים חברתיים, למנוחה, בילוי וחגיגות, היה מקום משכנם של הרופאים והגלבים ושימש כ”בית פינוקים” לעשירי העיר.
טל לבירורים: 04-9956707
שעות פתיחה: ראשון-חמישי, שבת 9.30 עד 17.30, כניסה אחרונה 16.30. ימי שישי 9.30 – 16.00, כניסה אחרונה 15.00
מוזיאון אסירי המחתרות עכו
מוזיאון אסירי המחתרות – עכו הוא מוזיאון הנצחה לזכרם ופועלם של חברי המחתרות העבריות בתקופת המנדט הבריטי, שנכלאו בכלא עכו. המוזיאון מספר את המאורעות ההיסטוריים שהתרחשו במקום וממחיש את חייהם של אסירי המחתרות ואת פריצת כלא עכו באמצעות חיזיון אור-קולי. באתר מוקדשים חדרי הנצחה לתשעת הנופלים בפריצה ולתשעת עולי הגרדום.
המוזיאון נמצא במבצר עכו אשר נבנה בתקופה העות’מאנית. המבצר שימש בתקופת השלטון העות’מאני כבסיס צבאי, מעון מושל עכו ואף בית סוהר.
במוזיאון אסירי המחתרות, המופעל ע”י משרד הביטחון, הוקמה תצוגה חדשנית המתארת את נסיבות כליאתם של לוחמי המחתרות, אורח חייהם בכלא, סיפור פריצת כלא עכו וסיפורם של עולי הגרדום. הסיור מדגיש את עיקרי הערכים בתקופה בה פעלו לוחמי המחתרות והם: ציונות ואהבת הארץ, גבורה והקרבה.
טל לבירורים: 04-9911375
שעות פתיחה: ראשון-חמישי 8.30 עד 16.00
מוזיאון אוצרות בחומה
מוזיאון “אוצרות בחומה” ממוקם בלב החומה המזרחית של עכו העתיקה. המבנה ההיסטורי ששימש בעבר את חיילי המשמר העותומני מחולק לאולמות מקומרים בתוכם אצורים אוספים נדירים המשקפים את הווי החיים בגליל משלהי המאה ה-19 ועד תחילת המאה ה-20.
החפצים שופכים אור על אורחות החיים של תושבי עכו עתיקה וממחישים את הפולקלור הגלילי ששאב את מקורותיו מהעמים השונים שחיו וסחרו באזור במהלך הדורות הקודמים. נקודת המוצא להקמת התצוגות הינה הצגת האדם בסביבה בה חי ופעל, תוך התייחסות לדומה ולמייחד את מגוון הדתות והעדות שהיו בגליל ב-200 השנים האחרונות (יהודים,מוסלמים,נוצרים,דרוזים,בדואים,צ´רקסים ובהאים). דגש מיוחד הושם על שימור מלאכות יד מסורתיות הולכות ונעלמות.
אגף אחד במוזיאון מדמה שוק מהמאה ה-19, שוק המציע טיול בגליל שלפני מאה שנה. מוצגות חנויות שונות של בעלי מלאכה כגון כובען על כלי עבודתו המקוריים. באגף השני, המוקדש לאספנים ואוספים, מוצג סלון דמשקאי משובץ בצדף ובו סמובר עם הקדשה לאחמד אל-ג’זאר, ארונות ישנים ובהם אוספים של עששיות, משקולות, כלי קודש של שלוש הדתות ועוד.
טל לברורים: 04-9911004
שעות פתיחה: ראשון-חמישי, שבת 10.00 עד 17.00. ימי שישי 10.00 עד 15.00
מרכז מבקרים יהדות עכו ובית כנסת הרמח“ל
מרכז המבקרים הוקם ב- 2019 ומזמין אותם להכיר את סיפורם של יהודי עכו החל מתקופת החשמונאים עד לעת הנוכחית. במרכז תוכלו להיתרשם מאישים יהודים בולטים כמו הרמב”ן והרמב”ם שהגיע לעכו דרך הנמל. גם הרמח”ל הגיע דרך הים אל בירת הגליל העליון ובחר להישאר כאן.
ליד מרכז המבקרים נמצא בית כנסת קטן על שם הרמח”ל, רבי משה חיים לוצאטו, שהגיע לעכו מאיטליה בשנת 1743 ונחשב אז לאיש מעורר מחלוקת. עם השנים הוכיחו כתביו הרבים כי מדובר באיש תורה וקבלה מוביל. הוא זה ששיפץ את המבנה הקטן ברובע היהודי של עכו והפך אותו לבית תפילה. בימת בית הכנסת הוצבה, כנהוג באיטליה, מול ארון הקודש והתקיימו בו לאורך השנים תפילות ואירועים יהודיים רבים. בית הכנסת הרמח“ל נמצא ברחוב השוק, הרחוב הראשי של שוק עכו העתיקה.
בית הכנסת נותר כאן כאחד מהרמזים האחרונים להיסטוריה היהודית העתיקה של עכו ובשנים האחרונות עבר שיפוץ ושיחזור כדי שיוכל להמשיך ולקיים את מסורתו זו. בתוך בית הכנסת, שהיה מקום התפילה היחיד ליהודים בתוך העיר העתיקה, נמצא מרתף עתיק שגלוי למתפללים במקום. המרתף שימש גם הוא לתפילה ונבנה על ידי הרמח“ל כפרשנות לפסוק ”ממעמקים קראתיך ה’“. בקירות בית הכנסת קיים צוהר שממנו צפו הנשים, שלא הורשו להיכנס לבית הכנסת, על התפילות.
טל לבירורים:04-9956707
שעות פתיחה: ראשון-חמישי 09.30 עד 17.00, כניסה אחרונה 16.30. ימי שישי 9.30 – 16.00, כניסה אחרונה 15.30
מוזיאון עוקשי לאומנות
בעכו העתיקה במבנה קמרונות מצולבים עתיק מהתקופה העות’ומאנית, נמצא מוזיאון המציג תערוכות מתחלפות של אמנות ישראלית לצד תצוגת הקבע מעבודותיו של האמן אבשלום עוקשי ז”ל (1916 – 1980). אמן זה היה אחד הציירים הישראלים החשובים ביותר והטביע היטב את חותמו על האמנות הארצישראלית. את רוב שנותיו עשה האמן בעכו בה חי, יצר והקים את סדנת הציור שלו שהפכה לאחר מותו ל”מוזיאון עוקשי לאמנות. עוקשי שימש מורה לציור ברוב בתי הספר בעכו. כמו כן לימד בחוג לאמנות של אוניברסיטת חיפה בשנותיה הראשונות. נושאיו הראשונים מושרשים בטבע ובמציאות האנושית והרוחנית בארץ ושואבים מן המקורות עליהם גדל בבית סבו.
ניתן לראות את יצירותיו בחלק המוקדש לתצוגת הקבע שבמוזיאון. בנוסף, בחלקו האחר של המוזיאון מתקיימות תערוכות מתחלפות. במהלך השנים הוצגו תערוכות של אמנים ישראליים מובילים. המוזיאון מנהל דיאלוג קבוע עם אמנים הנמנים עם ממשיכי דרכו של עוקשי ועם תלמידיו ומציג מעבודותיהם בכל הזדמנות.
טל לבירורים: 04-9956707
שעות פתיחה: ראשון-חמישי, שבת 9.30 עד 17.30, כניסה אחרונה 16.30. שישי 9.30 – 16.00, כניסה אחרונה 15.00
מנהרת הטמפרלים:
מנהרת הטמפרים היא מנהרה מתקופת הצלבנים (לפני כ-800 שנה). המנהרה שימשה את המסדר הטמפלרי להעביר סחורה מארמון הטמפלרים למרכז העיר מבלי לשלם מיסים. המנהרה התגלתה בשנת 1994 במקרה ואורכה כ-150 מטר. למנהרה שתי כניסות/יציאות. האחת אחרי חאן אל עומדן והשנייה קרוב למגדלור. המנהרה מוארת ולאורך כל הדרך יש מוצגים אורקוליים המסבירים על תקופת הצלבנים.
טל לבירורים: 04-9956707
שעות פתיחה: ראשון-חמישי, שבת 9.30 עד 17.30, כניסה אחרונה 16.30. שישי 9.30 – 16.00, כניסה אחרונה 15.00